9-15-vuotiaiden tiedeleiri Joensuussa 28.7-1.8.2014

Vuonna 2014 Joensuun Tiedeseura ry järjestää yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa kaksi rinnakkaista 9-15-vuotiaiden koululaisten tiedeleiriä 28.7-1.8.2014. Leiriviikon aikana tutustutaan eri tieteenaloihin arjen kokemusten ja oivallusten kautta leikkien, rakentaen ja kokeillen.

Leiri järjestetään päiväleirinä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen LUMA-keskuksella. Lisäinfoa päivittyy sivuille kevään edetessä.  Leirin hinta on 20 euroa / päivä ja 95 euroa / vko. Hinta sisältää leirin ohjelman, lounaat, välipalat sekä vakuutuksen. Leirin ohjaajina toimivat Itä-Suomen yliopiston tutkijat, opettajat ja opiskelijat.

Alustava leiriohjelma, muutokset mahdollisia!

Ma 28.7.Ti 29.7.Ke 30.7.To 31.7.Pe 1.8
09:00 Kokoontuminen yliopiston Metria-rakennuksen ala-aulassa
09:15 - 11:45 Kemia 1 Kemia 2
Fysiikka 1
Robotiikka 1
Robotiikka 3
11:45 - 13:15 Lounas + oleilua pihalla
13:15 - 16:00 Matematiikka 1
Matematiikka 2 Fysiikka 2
Robotiikka 2
Robotiikka 4

Iltapäivän aikana pidetään pieni tauko ja välipalahetki.

Ilmoittaudu leirille lähettämällä

• Leiriläisen nimi, syntymäaika, kotiosoite sekä mahdolliset allergiat
  • Huoltajan nimi, puhelinnumero sekä osoite (mikäli eri kuin leiriläisen)

osoitteeseen oili.kohonen@tiedeseura.fi

Tietojenkäsittelytiede (robotiikka, R1-R5)

Robotiikka ja automaatio ovat nykyisin arkipäivää. Työpajassa pääset rakentamaan oman robottisi Lego Mindstorms NXT -rakennussarjan avulla! Tiesitkö, että voit myös ohjata robottiasi yksinkertaisella ohjelmointikielellä?

Mikä saa robotin liikkumaan? Entä kuinka robotti näkee? Työpajassa perehdytään tarkemmin ohjelmoinnin saloihin aiemmin rakennettujen Lego-robottien avulla. Entä kuinka robotin saa pelaamaan jalkapalloa tai löytämään maanjäristyksen uhrin?

Fysiikka (F1 & F2)

Matematiikka (M1 & M2)

Tutustumista matematiikan saloihin mm. erilaisten pelien ja pulmien kautta.

Kemia (K1 & K2)

Ensimmäisenä päivänä tutustutaan kemian erotusmenetelmiin. Tutkitaan mm. mitä värejä tussikynät pitävät sisällään. Toisen päivän aiheenamme on "kylmä ja kuuma".

Tutustutaan opettajan demonstraatioiden avulla nestetyppeen: Voiko banaanista valmistaa vasaran? Palamisen edellytykset ja paloturvallisuus: Leiriläiset valmistavat hiilidioksidi- ja vaahtosammuttimet ja sammuttavat niillä kynttilän. Havaitaan myös, ettei tulipalon syttyminen edellytä aina tulen läsnäoloa. Lopuksi laukaistaan pieni harsoraketti.