Tiedeleiri 9 – 15-vuotiaille koululaisille 1. – 5.8.2011

Leiri on varattu täyteen 20.6. Peruutuspaikkoja voi kysellä sähköpostilla osoitteesta info@tiedeseura.fi.

Joensuun Tiedeseura ry järjestää yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa 9 – 15-vuotiaiden koululaisten tiedeleirin 1.-5.8.2011 (maanantai - perjantai). Leiriviikon aikana tutustutaan yliopiston eri tieteenaloihin rakentaen, kokeillen, innostuen ja oppien.

Leiriläiset pääsevät mm. rakentamaan ja ohjelmoimaan robotteja, tekemään yksinkertaisia kemian kokeita oikeassa laboratoriossa sekä tutustumaan fysiikan ja biologian ihmeisiin. Tarkempi aikataulu julkaistaan juhannukseen mennessä. Leirin ohjaajina toimivat Itä-Suomen yliopiston tutkijat, opettajat ja opiskelijat.

Leiri järjestetään päiväleirinä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Leirin hinta on 90 euroa / viikko tai 20 euroa / päivä. Hinta sisältää leirin ohjelman, lounaan sekä vakuutuksen.

Leirin toteutukseen osallistuvat Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoskemian laitosfysiikan ja matematiikan laitos, biologian laitos sekä LUMA-keskus. Leirin järjestämistä tukee Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Lisätietoja leirin ohjelmasta antaa Oili Kohonen (oili.kohonen@tiedeseura.fi, 040 5640 480).

Leiriohjelma

Ma 1.8. Ti 2.8. Ke 3.8. To 4.8. Pe 5.8.
09:00 - 09:15 Kokoontuminen yliopiston kampukselle (Metria-rakennuksen aula) ja siirtyminen päivän ensimmäiseen työpajaan
09:15 - 12:00 TKT I Kemia I TKT II Kemia II TKT III
12:00 - 13:00 Lounas (kampuksen Carelia-ravintola)
13:00 - 16:00 Fysiikka I Biologia I Fysiikka II Biologia II Geokätkentää
16:00 - 16:30 Leiripäivä päättyy (16:30 asti ohjattua toimintaa)

Tietojenkäsittelytiede (robotiikka)

Osa III: Kuinka robotin saa pelaamaan jalkapalloa tai löytämään maanjäristyksen uhrin? Työpajassa perehdytään RobocupJunior-turnauksen lajeihin (jalkapallo, pelastus, tanssi) lajin MM-turnaukseen osallistuneen Suomen edustusjoukkueen jäsenten ohjauksessa.

Kemia

Osa I: Materian salat. Tutustutaan aineiden ominaisuuksiin tutkien niitä itse. Tehdään kokeita ja valmistetaan erilaisia materiaaleja ohjaajien neuvoessa ja opastaessa.

Osa II: Arkipäivän kemiaa. Tutustutaan jokapäiväisten kemikaalien, ruokien ja materiaalien kemiaan. Valmistetaan itse tavallisia aineita ja nähdään ohjaajien esittämänä joitakin demonstraatioita.

Osa I: Tiedätkö, mitä väri on ja mitkä kaikki asiat vaikuttavat värien havaitsemiseen? Entä osaatko kuvitella, miltä maailma näyttää värisokean silmin? Tässä osiosa tutustutaan ihmisen ja eläinten värinäköön sekä värisokeuteen. Lisäksi opitaan, kuinka valaistus ja ympäristö vaikuttavat värien havaitsemiseen sekä järjestetään värejä ja testataan erilaisia väri-illuusioita.

Osa II: Saatko kaikki lamput syttymään kytkennässäsi ja kuinka voit ohjailla valon kulkua? Tässä osiossa rakennetaan yksinkertaisia kytkentöjä, ratkotaan laserlabyrinttejä ja tutkitaan, mitä kaikkea saadaankaan aikaan ihan tavallisella suolalla. Ajan salliessa testataan kappaleiden liikettä mallintavaa tietokonepeliä.

Geokätkentä (maantiede)

Mitä on geokätkentä ja kuinka sitä voi harrastaa? Tutustutaan geokätkennän saloihin etsimällä GPS-laitteen avulla harjoituskätköjä yliopiston lähiympäristöstä. Varaathan mukaan ulkovarusteet myös sadesäälle!