Alakoululaisten tiedeleiri 6.-10.6.2011 Kiteellä

Joensuun Tiedeseura ry järjestää yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Kiteen Evankelisen Kansanopiston kanssa alakoululaisten tiedeleirin 6.-10.6.2011. Leiriviikon aikana tutustutaan eri tieteenaloihin arjen kokemusten ja oivallusten kautta leikkien, rakentaen ja kokeillen.

Viikko sisältää SciFestin hengessä mm. geokätköjen etsintää, suunnittelua ja toteutusta, pulmapelien sekä laserlabyrinttien ratkomista, Platonin kappaleiden rakentamista, ihmisen värinäköön tutustumista sekä robotiikan perusteita. Leirin ohjaajina toimivat Itä-Suomen yliopiston tutkijat ja opettajaopiskelijat. Katso leirin tarkempi ohjelma tästä.

Leiri järjestetään Kiteen Evankelisella kansanopistolla. Leirin hinta ilman majoitusta on 21 euroa / päivä ja 90 euroa / vko. Majoituksella (täysihoito) hinta on 160 euroa / viikko. Hinta sisältää ateriat, ohjatun toiminnan sekä vakuutukset. Majoittujille on tiedeohjelman lisäksi myös ohjattua toimintaa iltaisin, ja majoittuminen tapahtuu valvotusti kansanopiston tiloissa.

Lisätietoja leirin ohjelmasta antaa Oili Kohonen (oili.kohonen@tiedeseura.fi, 040 5640 480). Ilmoittautumiset leirille tapahtuvat suoraan kansanopistolle osoitteeseen keko@edu.kitee.fi tai puhelimitse 0400 956 090.

Leiriohjelma

Ma 6.6. Ti 7.6. Ke 8.6. To 9.6. Pe 10.8
07:00 - 09:00 Valvottua vapaata toimintaa ja aamiainen
09:00 - 11:00 Robotiikka I Geokätkentä I Metsätieteen luontokerho II Matematiikka I Fysiikka II
11:00 - 12:00 Lounas
12:00 - 14:30 Robotiikka II + välipala Metsätieteen luontokerho I + välipala Geokätkentä II + välipala Fysiikka I + välipala Matematiikka II + välipala
14:30 - 17:00 Valvottua vapaata toimintaa

Robotiikka (tietojenkäsittelytiede)

Geokätkentä (maantiede)

Osa I: Mitä on geokätkentä ja kuinka sitä voi harrastaa? Tutustutaan geokätkennän saloihin etsimällä GPS-laitteen avulla harjoituskätköjä kansanopiston lähiympäristöstä. Varaathan mukaan ulkovarusteet myös sadesäälle!

Geokätkentä II: Suunnitellaan pienryhmissä oikea geokätkö ja piilotetaan se kansanopiston lähiympäristöön muiden ryhmien löydettäväksi. Varaathan mukaan ulkovarusteet myös sadesäälle!

Metsätieteen luontokerho

Osa I: Tutustutaan erilaisiin metsätyyppeihin sekä rakennetaan metsätyyppilaatikoita. Varaathan mukaan ulkovarusteet myös sadesäälle!

Osa II: Tutkitaan, kuinka vesi puhdistuu luonnossa sekä rakennetaan oma pieni vedenpuhdistamo. Lisäksi kootaan yhteinen luonnon tilkkutäkki.

Matematiikka

Osa I: Tutustutaan Platonin kappaleisiin rakentaen ja askarrellen - lisäksi mukana hauskoja matemaattisia pulmapelejä, joissa päästään testaamaan luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä.

Osa II: Opetellaan ratkaisemaan erilaisia salauskoodeja sekä tutustutaan tietokoneavusteiseen matematiikkaan.

Osa I: Rakennetaan yksinkertaisia kytkentöjä sekä ratkotaan laserlabyrinttejä. Saatko kaikki lamput syttymään kytkennässäsi ja kuinka voit ohjailla valon kulkua labyrintissä? Lisäksi testataan kappaleiden liikettä mallintavaa tietokonepeliä.

Osa II: Tutustutaan ihmisen värinäköön ja siihen, kuinka väriä voidaan mitata. Testataan, miltä maailma voi näyttää värisokean silmin sekä kuinka valaistus ja ympäristö vaikuttavat värien havaitsemiseen.