Alakoululaisten tiedeleiri Kiteellä 11.-15.6.2012

Joensuun Tiedeseura ry järjestää yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Kiteen Evankelisen Kansanopiston kanssa alakoululaisten tiedeleirin 11.-15.6.2012. Leiriviikon aikana tutustutaan eri tieteenaloihin arjen kokemusten ja oivallusten kautta leikkien, rakentaen ja kokeillen.

Leiri järjestetään Kiteen Evankelisella kansanopistolla. Leirin hinta ilman majoitusta on 21 euroa / päivä ja 90 euroa / vko. Majoituksella (täysihoito) hinta on 160 euroa / viikko. Hinta sisältää ateriat, ohjatun toiminnan sekä vakuutukset. Majoittujille on tiedeohjelman lisäksi myös ohjattua toimintaa iltaisin, ja majoittuminen tapahtuu valvotusti kansanopiston tiloissa.

HUOM! Ilmoittautumiset leirille tapahtuvat suoraan kansanopistolle osoitteeseen keko@edu.kitee.fi tai puhelimitse 0400 956 090.

Alustava leiriohjelma

Ma 11.6.Ti 12.6.Ke 13.6.To 14.6.Pe 15.6
07:00 - 09:00 Valvottua vapaata toimintaa ja aamiainen
09:00 - 11:00 Robotiikka I Robotiikka III Matematiikka I Kemia I   Mobiilisuunnistus
11:00 - 12:00 Lounas
12:00 - 14:30 Robotiikka II + välipala Fysiikka I + välipala Matematiikka II + välipala Kemia II + välipala  Fysiikka II + välipala
14:30 - 17:00 Valvottua vapaata toimintaa

Lisätietoja leirin ohjelmasta antaa Oili Kohonen, oili.kohonen@tiedeseura.fi

Varmistuneiden aiheiden kuvaukset

Tietojenkäsittelytiede (robotiikka)

Osa III: Kuinka robotin saa pelaamaan jalkapalloa tai löytämään maanjäristyksen uhrin? Työpajassa perehdytään RobocupJunior-turnauksen lajeihin: jalkapallo, pelastus ja tanssi.

Osa I - Sähkö: Mitä sähkö on ja milloin lamppu palaa? Tässä osiossa tutustutaan sähköön, rakennetaan yksinkertaisia kytkentöjä, ja opitaan, mitä tarkoitetaan johteilla ja eristeillä.

Osa II - Valo ja väri: Miten sateenkaari syntyy ja millaisia kappaleita ihminen voi nähdä? Mitä valolle tapahtuu erilaisilla pinnoilla? Entä miltä kaikkea mielenkiintoista löydät eri maiden seteleistä eri valaistuksissa? Tässä osiossa tutkitaan valon heijastumista, taittumista, ja hajoamista väreihin sekä tutustutaan turvamerkintöihin.

Matematiikka

Tule selvittämään mystisen laatikon arvoitusta matematiikan keinoin. Ratko salakirjoituksia ja perehdy sokean venäläisen matemaatikon elämään. Entä miten verkot liittyvät laatikkoon?

Kemia

Pieniä kemian kokeita ja demonstraatioita.

Tietojenkäsittelytiede (Mobiilisuunnistus)

Emme tarvitse koiraa, mutta vainukoiran vaisto saattaa olla avuksi. Mobiili-suunnistuksessa tutustumme käyttäjän sijaintitoetoa hyödyntäviin mobiilisovelluksiin, sekä suunnittelemme ja toteutamme pienen mobiili-suunnistukseen soveltuvan radan kansanopiston ympäristöön.